Modern eating?

I am currently reading Die Dickmacher by Renate Künast. For those who don’t know who she is: Germany’s “Bundesministerin für Verbraucherschutz, Ernährung und Landwirtschaft” = Minister of consumer protection, food and agriculture. Hard to translate because leo does not supply ministries of this type. The book talks mostly about how and why people in Germany are becoming too fat. It is an analysis of the past and present and she provides some pointers to possible solutions for the problem.

Gestützt auf das Expertenwissen führender Ernährungswissenschaftler zeigt sie, welche Fehler wir vermeiden sollten und wie eine gesunde, zeitgemäße Ernährung aussieht.

Mit diesem Buch bringt Renate Künast eine überraschend andere Gesundheitsreform in Gang. Und die ist dringend notwendig; denn im Schatten breiter medialer Berichterstattung über die Risiken von Rauchen und Alkohol, über BSE- und Nitrofen-Skandal entwickeln sich die Deutschen zum Land der Dicken. In punkto problematische Ernährungsgewohnheiten Amerika dicht auf den Fersen. Was wir zu uns nehmen, ist kaum noch frisch, setzt sich zunehmend aus industriell weiterverarbeiteten Produkten zusammen und ist oft erschreckend kalorienhaltig.

It is a good idea to read the customer reviews (especially the critical ones: different opinions are always good) on the amazon site for additional insights. I am not yet done reading but it’s a quick and enjoying read even for such a seriously dreary topic. Food and eating has become an important topic to me and it is good to see it covered by politicians and even better if I can agree with (most) of what is said.

Another organization that takes an interest in what people eat is (oh yes surprise) Greenpeace. They have some information on “Gen-Food” and especially useful is the brochure Essen ohne Gentechnik – der Ratgeber you can download at their page.

Consumerism also plays into this topic for a cool novel on the topic get yourself The Store by Bentley Little. A recommendation from the Unknown Armies mailinglist.